Kā mājās pagatavot perfektu kafiju: praktisks ceļvedis
Kvalitatīva kafija mājās nav luksuss, bet gan pareizas tehnikas jautājums. Šajā rokasgrāmatā atradīsiet visus nepieciešamos parametrus un detalizētas instrukcijas katram populārajam kafijas pagatavošanas veidam.
Kvalitativas kafijas pamati
Universālie noteikumi
- Kafijas un ūdens attiecība: 1:15-1:17 (60-67g kafijas uz 1 litru ūdens)
- Ūdens temperatūra: 90-96°C (noņemiet tējkannu no uguns un uzgaidiet 30 sekundes pēc uzvārīšanas)
- Ūdens kvalitāte: mīksts vai vidēji ciets, bez hlora
- Pupiņu svaigums: izmantojiet kafiju, kas grauzdēta ne vairāk kā pirms 2-4 nedēļām
- Malšana: maliet tieši pirms pagatavošanas
Džezva (turkas kafija): tradicionālais veids
Kas nepieciešams
- Džezva (vara vai keramikas)
- Ļoti smalki malta kafija
- Auksts ūdens
- Plīts vai smiltis
Proporcijas
7-8g kafijas uz 100ml ūdens (aptuveni 1 tējkarote ar kaudzi uz mazu tasīti)
Soli pa solim
- Iebērt kafiju džezvā, pēc vēlēšanās pievienot cukuru
- Ieliet aukstu ūdeni līdz šaurākajam kakla vietai
- Apmaisīt un likt uz minimālas uguns
- Sekot procesam - tiklīdz putas sāk celties, noņemt no uguns
- Ļaut nogulsnēties 30 sekundes, atgriezt uz uguns
- Atkārtot 2-3 reizes maksimālam aroмātam
- Ieliet tasītē kopā ar biezumiem
Pagatavošanas laiks: 5-7 minūtes
Rezultāts: ļoti stipra, piesātināta kafija ar blīvu tekstūru
Biežākās kļūdas
- Vārīšana līdz burzošanai (nogalina aromātu)
- Pārāk ātrs uzsildīšanas process
- Maisīšana vārīšanas laikā
French press: maksimāls aromāts
Kas nepieciešams
- French press
- Rupji malta kafija
- Karsts ūdens
- Taimeris
Proporcijas
30g kafijas uz 500ml ūdens (attiecība 1:17)
Soli pa solim
- Uzsildīt french press ar karstu ūdeni, tad izliet
- Iebērt rupji maltu kafiju
- Ieliet nelielu daudzumu ūdens (90-95°C), apmaisīt
- Uzgaidīt 30 sekundes (blooming process)
- Ieliet atlikušo ūdeni
- Uzlikt vāku, bet nospiest virzuli
- Nofiksēt 4 minūtes
- Lēni nospiest virzuli
- Uzreiz izliet pa tasītēm
Pagatavošanas laiks: 4-5 minūtes
Rezultāts: pilnvērtīga kafija ar eļļainu tekstūru un izteiktu aromātu
Biežākās kļūdas
- Pārāk smalks malums (būs rūgta un grūti spiest virzuli)
- Pārāk ilga ekstrakcija (vairāk par 6 minūtēm dara kafiju rūgtu)
- Pārāk strauja virzuļa spiešana
Pour over (V60): precizitāte un tīrs garšas
Kas nepieciešams
- V60 piltuве
- Papīra filtri
- Vidēji malta kafija
- Svari
- Taimeris
- Tējkanna ar šauru snīpīti
Proporcijas
20g kafijas uz 300ml ūdens (attiecība 1:15)
Soli pa solim
- Ievietot filtru piltuves, izskalot ar karstu ūdeni
- Iebērt vidēji maltu kafiju, izveidot iedobumu centrā
- Novietot piltuve uz svariem, nulēt
- Pirmā ielīšana (0:00): 40ml ūdens ar apļveida kustībām no centra
- Uzgaidīt 30 sekundes (kafija "zied")
- Otrā ielīšana (0:30): piepildīt līdz 150ml 15 sekundēs
- Trešā ielīšana (1:15): piepildīt līdz 300ml 15 sekundēs
- Visam procesam jābeidzas 2:30-3:00
Pagatavošanas laiks: 2,5-3 minūtes
Rezultāts: tīra, spilgta garša ar izteiktām izcelsmes notīm
Biežākās kļūdas
- Nevienmērīga ielīšana
- Pārāk ātra vai lēna caursijāšana
- Nepiemērots malums
AeroPress: universālums un mobilitāte
Kas nepieciešams
- AeroPress
- Papīra filtri
- Vidēji malta kafija
- Karsts ūdens
Proporcijas
17g kafijas uz 220ml ūdens
Klasiskā metode
- Ievietot filtru, izskalot
- Iebērt kafiju kamerā
- Pievienot ūdeni 85°C temperatūrā
- Maisīt 10 sekundes
- Uzgaidīt 50 sekundes
- Ievietot virzuli un lēni spiest 20-30 sekundes
Apgrieztā metode (stiprākai kafijai)
- Apgriezt AeroPress ar virzuli uz leju
- Iebērt kafiju, ieliet ūdeni
- Apmaisīt, ļaut ievilkties 1-2 minūtes
- Ievietot filtru, apgriezt uz tasītes
- Lēni spiest
Pagatavošanas laiks: 1-2 minūtes
Rezultāts: tīra, koncentrēta kafija bez rūgtuma
Automātiskās kafijas mašīnas
Espresso
- Malums: smalks
- Doza: 18-20g uz dubulto shot
- Ekstrakcijas laiks: 25-30 sekundes
- Rezultāts: 40-50ml
Piena dzērieniem
- Izmantot pilnpienu ar 3,2-3,8% tauku saturu
- Piena temperatūra: 60-65°C
- Cappuccino: 1/3 espresso, 1/3 piena, 1/3 putas
- Latte: 1/4 espresso, 3/4 piena ar plānu putu slāni
Kafijas izvēle atkarībā no pagatavošanas veida
Džezvai
- Malums: ļoti smalks (kā milti)
- Šķirnes: 100% arabika vai maisījumi ar robustu
- Grauzdējums: vidējs vai tumšs
French press
- Malums: rupjš (kā jūras sāls)
- Šķirnes: blīvas arabikas, maisījumi
- Grauzdējums: vidējs, Vīnes stils
Pour over
- Malums: vidējs (kā cukurs)
- Šķirnes: specialty arabika, vienas izcelsmes
- Grauzdējums: gaišs, vidējs
AeroPress
- Malums: vidēji-smalks
- Šķirnes: universāls jebkuram tipam
- Grauzdējums: jebkurš
Biežākās problēmas un to risinājumi
Kafija ir rūgta
- Samazināt ekstrakcijas laiku
- Izmantot rupjāku malumu
- Samazināt ūdens temperatūru
- Pārbaudīt kafijas svaigumu
Kafija ir skāba
- Palielināt ekstrakcijas laiku
- Izmantot smalāku malumu
- Palielināt ūdens temperatūru
- Palielināt kafijas daudzumu
Kafija ir bez garšas
- Palielināt kafijas daudzumu
- Izmantot smalāku malumu
- Pārbaudīt ūdens temperatūru
- Pārliecināties par pupiņu svaigumu
Kafijas uzglabāšana
- Pupiņas: hermētiskā iepakojumā, istabas temperatūrā
- Malta kafija: izmantot 30 minūšu laikā pēc malšanas
- Izvairīties: no ledusskapja, saldētavas, caurspīdīgiem traukiem
- Uzglabāšanas ilgums: pupiņas - līdz 1 mēnesim, malta - līdz 1 nedēļai
Nobeigums
Ideāla kafija ir līdzsvars starp kvalitatīvām pupiņām, pareizu malumu, precīzām proporcijām un piemērotu pagatavošanas tehniku. Sāciet ar vienu metodi, apgūstiet to līdz automatismam, tad eksperimentējiet ar citiem veidiem. Atcerieties: labākā kafija ir tā, kas patīk tieši jums.