0 image/svg+xml

Kā mājās pagatavot perfektu kafiju: praktisks ceļvedis

Jun 06, 2025
0 Comments

Kvalitatīva kafija mājās nav luksuss, bet gan pareizas tehnikas jautājums. Šajā rokasgrāmatā atradīsiet visus nepieciešamos parametrus un detalizētas instrukcijas katram populārajam kafijas pagatavošanas veidam.

Kvalitativas kafijas pamati

Universālie noteikumi

  • Kafijas un ūdens attiecība: 1:15-1:17 (60-67g kafijas uz 1 litru ūdens)
  • Ūdens temperatūra: 90-96°C (noņemiet tējkannu no uguns un uzgaidiet 30 sekundes pēc uzvārīšanas)
  • Ūdens kvalitāte: mīksts vai vidēji ciets, bez hlora
  • Pupiņu svaigums: izmantojiet kafiju, kas grauzdēta ne vairāk kā pirms 2-4 nedēļām
  • Malšana: maliet tieši pirms pagatavošanas

Džezva (turkas kafija): tradicionālais veids

Kas nepieciešams

  • Džezva (vara vai keramikas)
  • Ļoti smalki malta kafija
  • Auksts ūdens
  • Plīts vai smiltis

Proporcijas

7-8g kafijas uz 100ml ūdens (aptuveni 1 tējkarote ar kaudzi uz mazu tasīti)

Soli pa solim

  1. Iebērt kafiju džezvā, pēc vēlēšanās pievienot cukuru
  2. Ieliet aukstu ūdeni līdz šaurākajam kakla vietai
  3. Apmaisīt un likt uz minimālas uguns
  4. Sekot procesam - tiklīdz putas sāk celties, noņemt no uguns
  5. Ļaut nogulsnēties 30 sekundes, atgriezt uz uguns
  6. Atkārtot 2-3 reizes maksimālam aroмātam
  7. Ieliet tasītē kopā ar biezumiem

Pagatavošanas laiks: 5-7 minūtes
Rezultāts: ļoti stipra, piesātināta kafija ar blīvu tekstūru

Biežākās kļūdas

  • Vārīšana līdz burzošanai (nogalina aromātu)
  • Pārāk ātrs uzsildīšanas process
  • Maisīšana vārīšanas laikā

French press: maksimāls aromāts

Kas nepieciešams

  • French press
  • Rupji malta kafija
  • Karsts ūdens
  • Taimeris

Proporcijas

30g kafijas uz 500ml ūdens (attiecība 1:17)

Soli pa solim

  1. Uzsildīt french press ar karstu ūdeni, tad izliet
  2. Iebērt rupji maltu kafiju
  3. Ieliet nelielu daudzumu ūdens (90-95°C), apmaisīt
  4. Uzgaidīt 30 sekundes (blooming process)
  5. Ieliet atlikušo ūdeni
  6. Uzlikt vāku, bet nospiest virzuli
  7. Nofiksēt 4 minūtes
  8. Lēni nospiest virzuli
  9. Uzreiz izliet pa tasītēm

Pagatavošanas laiks: 4-5 minūtes
Rezultāts: pilnvērtīga kafija ar eļļainu tekstūru un izteiktu aromātu

Biežākās kļūdas

  • Pārāk smalks malums (būs rūgta un grūti spiest virzuli)
  • Pārāk ilga ekstrakcija (vairāk par 6 minūtēm dara kafiju rūgtu)
  • Pārāk strauja virzuļa spiešana

Pour over (V60): precizitāte un tīrs garšas

Kas nepieciešams

  • V60 piltuве
  • Papīra filtri
  • Vidēji malta kafija
  • Svari
  • Taimeris
  • Tējkanna ar šauru snīpīti

Proporcijas

20g kafijas uz 300ml ūdens (attiecība 1:15)

Soli pa solim

  1. Ievietot filtru piltuves, izskalot ar karstu ūdeni
  2. Iebērt vidēji maltu kafiju, izveidot iedobumu centrā
  3. Novietot piltuve uz svariem, nulēt
  4. Pirmā ielīšana (0:00): 40ml ūdens ar apļveida kustībām no centra
  5. Uzgaidīt 30 sekundes (kafija "zied")
  6. Otrā ielīšana (0:30): piepildīt līdz 150ml 15 sekundēs
  7. Trešā ielīšana (1:15): piepildīt līdz 300ml 15 sekundēs
  8. Visam procesam jābeidzas 2:30-3:00

Pagatavošanas laiks: 2,5-3 minūtes
Rezultāts: tīra, spilgta garša ar izteiktām izcelsmes notīm

Biežākās kļūdas

  • Nevienmērīga ielīšana
  • Pārāk ātra vai lēna caursijāšana
  • Nepiemērots malums

AeroPress: universālums un mobilitāte

Kas nepieciešams

  • AeroPress
  • Papīra filtri
  • Vidēji malta kafija
  • Karsts ūdens

Proporcijas

17g kafijas uz 220ml ūdens

Klasiskā metode

  1. Ievietot filtru, izskalot
  2. Iebērt kafiju kamerā
  3. Pievienot ūdeni 85°C temperatūrā
  4. Maisīt 10 sekundes
  5. Uzgaidīt 50 sekundes
  6. Ievietot virzuli un lēni spiest 20-30 sekundes

Apgrieztā metode (stiprākai kafijai)

  1. Apgriezt AeroPress ar virzuli uz leju
  2. Iebērt kafiju, ieliet ūdeni
  3. Apmaisīt, ļaut ievilkties 1-2 minūtes
  4. Ievietot filtru, apgriezt uz tasītes
  5. Lēni spiest

Pagatavošanas laiks: 1-2 minūtes
Rezultāts: tīra, koncentrēta kafija bez rūgtuma

Automātiskās kafijas mašīnas

Espresso

  • Malums: smalks
  • Doza: 18-20g uz dubulto shot
  • Ekstrakcijas laiks: 25-30 sekundes
  • Rezultāts: 40-50ml

Piena dzērieniem

  • Izmantot pilnpienu ar 3,2-3,8% tauku saturu
  • Piena temperatūra: 60-65°C
  • Cappuccino: 1/3 espresso, 1/3 piena, 1/3 putas
  • Latte: 1/4 espresso, 3/4 piena ar plānu putu slāni

Kafijas izvēle atkarībā no pagatavošanas veida

Džezvai

  • Malums: ļoti smalks (kā milti)
  • Šķirnes: 100% arabika vai maisījumi ar robustu
  • Grauzdējums: vidējs vai tumšs

French press

  • Malums: rupjš (kā jūras sāls)
  • Šķirnes: blīvas arabikas, maisījumi
  • Grauzdējums: vidējs, Vīnes stils

Pour over

  • Malums: vidējs (kā cukurs)
  • Šķirnes: specialty arabika, vienas izcelsmes
  • Grauzdējums: gaišs, vidējs

AeroPress

  • Malums: vidēji-smalks
  • Šķirnes: universāls jebkuram tipam
  • Grauzdējums: jebkurš

Biežākās problēmas un to risinājumi

Kafija ir rūgta

  • Samazināt ekstrakcijas laiku
  • Izmantot rupjāku malumu
  • Samazināt ūdens temperatūru
  • Pārbaudīt kafijas svaigumu

Kafija ir skāba

  • Palielināt ekstrakcijas laiku
  • Izmantot smalāku malumu
  • Palielināt ūdens temperatūru
  • Palielināt kafijas daudzumu

Kafija ir bez garšas

  • Palielināt kafijas daudzumu
  • Izmantot smalāku malumu
  • Pārbaudīt ūdens temperatūru
  • Pārliecināties par pupiņu svaigumu

Kafijas uzglabāšana

  • Pupiņas: hermētiskā iepakojumā, istabas temperatūrā
  • Malta kafija: izmantot 30 minūšu laikā pēc malšanas
  • Izvairīties: no ledusskapja, saldētavas, caurspīdīgiem traukiem
  • Uzglabāšanas ilgums: pupiņas - līdz 1 mēnesim, malta - līdz 1 nedēļai

Nobeigums

Ideāla kafija ir līdzsvars starp kvalitatīvām pupiņām, pareizu malumu, precīzām proporcijām un piemērotu pagatavošanas tehniku. Sāciet ar vienu metodi, apgūstiet to līdz automatismam, tad eksperimentējiet ar citiem veidiem. Atcerieties: labākā kafija ir tā, kas patīk tieši jums.